Herten biefstuk met stoofpeer en port saus

Herten biefstuk met stoofpeer en port saus

Stoofperen 

  • 1000 gram wilde gieseman peren
  • 400 ml rode wijn
  • 400 ml water
  • 4 el bruine basterd suiker
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneel stokje
  • 1 laurier blaadje
  • 1 schijf sinaasappel
  • Schil de peren. Laat het stokje van de peer aan de peer zitten. Snijd een plakje van de onderkant van de peren zodat ze rechtop in de pan kunnen staan.
  • Breng in een pan de wijn aan de kook en voeg hierin de kruidnagels, kaneel, sinaasappel, laurier, water en de bastard suiker. Roer goed door en zet de peertjes in de pan.
  • Laat op een laag vuur de peertjes gedurende 2 uur garen.

Rode port saus

  • 150 ml rode port
  • 125 gram roomboter 
  • 70 ml runderbouillon  
  • 2 el honing 
  • 5 takjes thijm
  • 1 sjalot
  • 2 knoflook teentjes
  • 1 el balsamico azijn
  • Snijd 100 gram boter in blokjes en zet deze in de koelkast
  • Snijd de sjalot en knoflook fijn
  • Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en fruit de knoflook, ui en de takjes tijm
  • Voeg hierna de boullion, rode port, balsamico en honing toe en breng aan de kook. Laat het 10 minuten (in)koken zonder deksel.
  • Haal het pannetje van het vuur en zeef het mengsel
  • Doe terug in de pa, breng weer aan de kook
  • Haal de pan weer van het vuur en meng de koude boter door het mengsel tot een lobbige saus

Herten biefstuk 

  • 1000 gram herten biefstuk ( 4x250gram )
  • Peper en zout
  • 20 gram roomboter
  • olijfolie
  • Aluminium folie 
  • Haal de stukken vlees uit de verpakking en laat even 5 minuten ademen op aluminium folie. Peper en zout het vlees 
  • Zet een koeken pan op het vuur en doe de boter en olie in de pan
  • Als de boter gesmolten is zet je het vuur wat hoger en bak je de stukken vlees aan beide kanten 3 minuten, zorg dat de zijkanten zijn dicht geschroeid. Haal de pan van het vuur
  • Pak hierna het vlees in in aluminium folie met al het kook vocht en laat ca 4 minuten rusten. Snijd daarna het vlees in plakken en serveer met de port jus en stoof peren