Voorgerecht
Wijn: VIGNETO ‘SANTA TERESA’ Frascati Superiore DOCG 2019
Ingrediënten (4 pers.) :
twee hele artisjokken zonder steel
2 liter water
1 eetlepel Dijon mosterd
1 eetlepel vers geperst citroensap
1 eetlepel azijn
200 ml extra Vierge olijfolie
Zout en peper naar smaak
Benodigdheden:
Grote pan
Garde
Mengkom
Bereidingswijze:
1. Breng het water aan de kook en voeg de artisjokken toe.
2. Kook de artisjokken ongeveer 1,5 uur.
3. Voeg in een mengkom de mosterd, citroensap, azijn, zout en peper samen en meng dit met een garde tot een homogeen geheel.
4. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe aan het geheel. Blijf ondertussen goed kloppen met de garde. De vinaigrette krijgt op deze manier een mooie consistentie.
5. Giet de artisjok af en serveer deze samen met klassieke Franse vinaigrette. Eetsmakelijk!
Tip: Niet de hele artisjok is eetbaar. Door het koken zijn de bladeren deels zacht geworden, dit deel eet je. Trek een blad uit de artisjok en dip deze in de vinaigrette. De holle kant van het blad leg je op je tong. Hierna trek je met je ondergebit het vruchtvlees uit het blad.
Variatie tip: Haal wat dipjes in huis, je kunt de Artesjok namelijk ook heel goed combineren met dipjes als Hummus of een tapenade naar keuze.