Kaasplank

Er is een enorm groot aanbod aan wijn en de keuze wanneer het om kaas gaat is ook groot. Zowel wijn als kaas kunnen we niet over één kam scheren want niet elke wijn is passend bij elke kaas. Soms is het eenvoudig en past een kaas uit een bepaalde streek perfect bij een wijn uit de zelfde streek. In dit geval geldt het principe ‘What goes together grows together’. Een voorbeeld hiervan is het geitenkaasje Chavignol, deze kaas smaakt het beste bij zowel rode als witte Sancerre wijnen.
Mondgevoel en hoe rijk de smaak is zijn de belangrijkste factoren wanneer het gaat over het combineren van wijn en kaas. Deze twee factoren dienen met elkaar overeen te komen. Geitenkaas is vaak strak en fris, deze past dus heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc.

Edelzoete wijn zoals de P.M.C. ,nummer 6 in jouw wijndoos, past heel erg goed bij romige witschimmelkazen en blauwader kazen. Het effect van het zoete en rijke in deze wijn zorgt namelijk voor een prachtige glacering over de kazen. De P.M.C. zal daarom erg geschikt zijn voor de volgende

Kazen:
Romige witschimmelkazen zoals bijvoorbeeld een Brie de Meaux of een Camembert de Normandië.
Blauwschimmels zoals bijvoorbeeld een Blue Stilton, Fourme d’Ambert of een Roquefort.
Mocht je het leuk vinden om een combinatie van meerdere kazen te gebruiken dan geven we je een voorbeeld van een leuke opbouw van kazen. Let er hierbij wel op dat de intensiteit, de rijkheid van de individuele kazen, kan zorgen voor een verschillende plek in opbouw van de line up. Zo zal een harde ongerijpte kaas eerder in opbouw komen dan een zwaar gerijpte harde kaas.

Geitenkaas
Romige witschimmel kaas
Harde kaas
Roodschimmel kaas
Blauwschimmel kaas

Tip: Het is leuk om van de andere 5 wijnen een restje over te houden, zodat je zelf kan gaan ontdekken welke smaken van de verschillende kaassoorten het beste passen bij een van de andere wijnen uit het pakket!