Stoofvlees om je vingers bij af te likken

Hoofdgerecht

Wijn: Feuerheerd’s Douro DOC reserva 2018

Ingrediënten (4 pers.) :
1kg rundersukade
2 el ketchup
1 el donkere basterdsuiker
1 el ras el hanout
1,5 el harissa poeder
1,5 el olijfolie
1 rode ui
1 winterpeen
2 tenen knoflook
1 laurierblad
3 kruidnagels
250 ml rode wijn
800 gr knolselderij
1 sjalot
40 gr roomboter
500 ml halfvolle melk
100 ml room
350 gr spruitjes

Benodigdheden:

Sudderpan / hapjespan

Bereidingswijze:
Let op! Stap 1 heeft 24 uur de tijd nodig en stap 2 heeft 4 uur suddertijd nodig.

1. Snijd het vlees in reepjes van 1cm dik. Marineer het vlees met de ketchup, basterd
suiker, ras el hanout, harissa poeder en olijfolie. Vermeng alles goed met elkaar. Dek het gerecht goed af en laat het 1 nacht marineren.
2. Neem een ruime sudder- of hapjespan. Bak het gemarineerde vlees goudbruin in
olijfolie.
3. Snijd de rode ui, winterpeen en knoflook grof. Voeg dit samen met het laurierblad, de kruidnagel en 250ml rode wijn samen in de pan bij het vlees en laat het 4 uur sudderen op laag vuur.
4. Voor de crème: Schil en snij de knolselderij in blokjes van ongeveer 2 cm. Snij de sjalot in grove stukken.
5. Smelt de boter in een pot en bak de sjalot en knolselderij even aan. Voeg dan de melk toe en breng aan de kook. Dim vervolgens het vuur en laat de knolselder nog een 30 minuten pruttelen. Als de blokjes zacht zijn, giet je de melk af maar gooi het vocht nog niet weg.
6. Kook ondertussen de spruitjes in 15 minuten beetgaar.
7. Pureer de knolselderij blokjes en de sjalot of gebruik een blender voor een gladdere crème. Voeg vocht en de room toe tot de gewenste consistentie. Breng op smaak met peper en zout
8. Maak de borden vervolgens op. Begin met een laagje puree gevolgd door het stoofvlees en voeg de spruitjes als topping toe. Eetsmakelijk!

Ideeën voor bijgerechten:
Krieltjes uit de oven met rozemarijn
300gr verse krieltjes met schil, 4 takjes rozemarijn, 1 teen knoflook, sap van 1 citroen,
wat olijf olie en zout. Vermeng alles in een ovenschaal en gaar de krieltjes in 20
minuten op 180gr in de oven.

Winterse groenten
Snijd wat pastinaak over de lengte in 4 stukken. Snijd wat winterpeen over de lengte
in 4 stukken en halveer deze. Kook de groenten 16 minuten in kokend water. Neem
100gr verse doperwten. Voeg in een hapjespan 30gr boter en wat zout toe en roerbak alle groenten 4 minuten.