Vegetarische wellington met rode port saus

Vegetarische wellington met rode port saus

Rode port saus

  • 150 ml rode port
  • 125 gram roomboter 
  • 70 ml groentebouillon  
  • 2 el honing 
  • 5 takjes thijm
  • 1 sjalot
  • 2 knoflook teentjes
  • 1 el balsamico azijn
  • Snijd 100 gram boter in blokjes en zet deze in de koelkast
  • Snijd de sjalot en knoflook fijn
  • Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en fruit de knoflook, ui en de takjes tijm
  • Voeg hierna de boullion, rode port, balsamico en honing toe en breng aan de kook. Laat het 10 minuten (in)koken zonder deksel.
  • Haal het pannetje van het vuur en zeef het mengsel
  • Doe terug in de pa, breng weer aan de kook
  • Haal de pan weer van het vuur en meng de koude boter door het mengsel tot een lobbige saus

Wellington 

  • 400 gram paddestoelen
  • 200 gram vega gehakt 
  • 50 gram walnoten
  • 20 gram paneer meel
  • 100 ml witte wijn
  • 3 knoflook teentjes
  • 1 rode ui
  • 1 groente bouillon blokje
  • Verse tijm 
  • 150 ml blauwe kaas
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 1 ei geel 
  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden
  • Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in een beetje boter. 
  • Voeg hierna de wijn en het bouillon blokje toe en breng aan de kook
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak deze met wat tijm blaadjes, peper en zout in een koekenpan bruin.
  • Hak de walnoten fijn en voeg deze bij de paddenstoelen
  • Voeg de paddenstoelen, paneermeel en gehakt bij het wijn mengsel en laat inkoken tot een ‘droger’ mengsel 
  • Rol de bladerdeeg uit en verdeel het paddenstoelen mengsel in het midden. Verkruimel de blauwe kaas over het paddenstoelen mengsel
  • Vouw de bladerdeeg rol dicht en smeer deze in met eigeel
  • Doe de wellington 30 minuten in de oven
  • Serveer de wellington met rode port jus