Vegetarische wellington met rode port saus
Rode port saus
- 150 ml rode port
- 125 gram roomboter
- 70 ml groentebouillon
- 2 el honing
- 5 takjes thijm
- 1 sjalot
- 2 knoflook teentjes
- 1 el balsamico azijn
- Snijd 100 gram boter in blokjes en zet deze in de koelkast
- Snijd de sjalot en knoflook fijn
- Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en fruit de knoflook, ui en de takjes tijm
- Voeg hierna de boullion, rode port, balsamico en honing toe en breng aan de kook. Laat het 10 minuten (in)koken zonder deksel.
- Haal het pannetje van het vuur en zeef het mengsel
- Doe terug in de pa, breng weer aan de kook
- Haal de pan weer van het vuur en meng de koude boter door het mengsel tot een lobbige saus
Wellington
- 400 gram paddestoelen
- 200 gram vega gehakt
- 50 gram walnoten
- 20 gram paneer meel
- 100 ml witte wijn
- 3 knoflook teentjes
- 1 rode ui
- 1 groente bouillon blokje
- Verse tijm
- 150 ml blauwe kaas
- 1 rol verse bladerdeeg
- 1 ei geel
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden
- Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in een beetje boter.
- Voeg hierna de wijn en het bouillon blokje toe en breng aan de kook
- Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak deze met wat tijm blaadjes, peper en zout in een koekenpan bruin.
- Hak de walnoten fijn en voeg deze bij de paddenstoelen
- Voeg de paddenstoelen, paneermeel en gehakt bij het wijn mengsel en laat inkoken tot een ‘droger’ mengsel
- Rol de bladerdeeg uit en verdeel het paddenstoelen mengsel in het midden. Verkruimel de blauwe kaas over het paddenstoelen mengsel
- Vouw de bladerdeeg rol dicht en smeer deze in met eigeel
- Doe de wellington 30 minuten in de oven
- Serveer de wellington met rode port jus