Winetasters Lentepakket 2022

Ben je enthousiast over het Winetasters Lente Wijnpakket en wil je graag op de hoogte blijven van de lancering van het Winetaters Lente pakket? Meld je dan nu aan voor onze early acces zomer deal

Wijn 1: Graham Beck Brut

De eerste wijn in het pakket is een brut van het wijnhuis Graham Beck uit Zuid Afrika. In 1983 kocht Graham Beck in Robertsen, 175km van Kaapstad, een boerderij met als doel een wijnhuis te starten. Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en heeft het wijnhuis flink kunnen uitbreiden met wijnhuizen in Franschhoek en Stellenbosch. In het totaal bezitten ze 400 hectare wijnranken.

Doordat het wijnhuis verschillende domeinen tot de beschikking heeft hebben ze de mogelijkheid om verschillende druiven in verschillende gebieden te laten groeien in combinatie met de juiste klimaat en bodem.

Deze brut is gemaakt van twee verschillende druiven, de Pinot Noir en de Chardonnay druif. Deze druiven worden  met de hand geplukt en vervolgens naar kelders gebracht waar ze direct worden geperst. Hier vindt de gisting plaats en vervolgens wordt de juiste blend gemaakt. Als dit is gelukt worden de flessen gebottled en 15 tot 18 maanden met rust gelaten.

Door de combinatie van de twee verschillende druiven krijgt de brut een rijke romige complexe smaakt. Deze Graham Beck Brut is heerlijk om te drinken op een zomerse dag.

Leuk feitje:

Zowel Nelson Mandela als Barack Obama hadden de voorkeur voor deze Graham Beck Brut op beider inauguratie.

Alcohol: 12% vol. 

Glas: Flute of fris wit

Serveer temperatuur: 4 tot 8 graden

Recepten bij Graham Beck Brut


Wijn 2: Xavier Frissant Touraine sauvignon blanc

De tweede wijn in onze box is een frisse en lichte witte wijn van het wijnhuis van Xavier en Isabelle Frissant. Samen zijn ze de eigenaren van een domein in Touraine, in de Franse Loire Vallei.

Dit opkomende wijngebied staat bekend om zijn kalk en klei rijke bodem, wat zorgt voor bijzondere wijnen.

Het domein bestaat uit 18 ha wijngaarden verdeeld zijn over twee hellingen. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd onder gecontroleerde temperaturen gedurende 30 dagen. Daarna rijpt de wijn ‘Sur Lie’ nog enkele tijd door, tot het in Maart gebotteld wordt. De wijn bestaat exclusief uit een Sauvignon druif.

Deze Sauvignon is te herkennen aan de exotische aroma’s, is verfrissend en bevat mooie mineralen.

Alcohol: 12% vol. 

Glas: fris wit

Serveer temperatuur: 7 tot 8 graden

Recepten bij Xavier Frissant Touraine sauvignon blanc


Wijn 3: South Emotion Viognier

De derde wijn in de box is een zachte en soepele Viognier van Les Vignerons de Narbonnaid uit Ouveillan, in het zuid-westen van Frankrijk. Het gebied heeft uitstekende terroirs, welke zich uitstrekken over ruim 2.500 hectare. Het wijnhuis is in 1936 gesticht en is een wijncoöperatie die bestaat uit 330 leden.

De wijn is gemaakt met een Viognier druif. Deze druif wordt vaak gezien als het kleine broertje van Chardonay en Sauvignon Blanc, maar is steeds meer groeiend. Vigonier wijnen zijn bijna altijd droog, rond en zacht van smaak.

De Viognier druif is lastig om te verbouwen. Dit komt omdat de druif selectief is in de grond waarin het wil aarden; de druif houdt van een arme, kalkrijke en granieten bodem. Daarnaast moet de druif precies rijp zijn om geoogst te worden. Wordt er namelijk te vroeg geoogst is de wijn aroma loos met een erg neutrale smaak. Wordt de druif te laat geoogst dan is de smaak onfris te noemen. Is de rijping perfect, dan levert de druif een heerlijke volle wijn met zachte fruit tinten op.

Leuk feitje: 

Het verhaal gaat dat de Romeinen dit druivenras hebben meegenomen naar het Franse Rhône-gebied. Dit bleek een perfect gebied voor de Viognier-druif. Op de steile wijngaarden van Cordieu was dit zelfs de enige toegestane druif.

Alcohol: 13% vol. 

Glas: iets groter wit/ bourgonge glas

Serveer temperatuur: 8 tot 12 graden

Recepten bij South Emotion Viognier


Wijn 4: Chateau Val Joanis Luberon Tradition Rose

De vierde wijn in het pakket is een frisse rosé van het Luberon wijnhuis. Het wijnhuis ligt slecht 20 kilometer af van het bekende wijndorp Aix-en-Provence, echter valt het net in het Rhône gebied.

Het wijnhuis bestaat uit 100 hectare aan wijngaarden en ligt op kleiachtige kalksteen. Het gebied kenmerkt zich met warme en zonnige dagen met koele nachten. Deze combinatie van klimaat en bodem karakter komen tot uiting in deze rosé.

Naast de rosé staat het wijnhuis Luberon bekend om de diverse druivenrassen die worden gebruikt, van viognier tot Roussane en van Merlot tot Grenache.

Alcohol: 13% vol. 

Glas: fris wit 

Serveer temperatuur; 6 tot 8 graden

Recepten bij Chateau Val Joanis Luberon Tradition Rose


Wijn 5: Langmeil Steadfast Shiraz – Cabernet 2018

De vijfde wijn, en enige rode wijn, uit het pakket komt uit Australië. Om precies te zijn uit het wijngebied Barossa, 70 km. ten noordoosten van Adelaide. Hier rijpen wijnen erg goed door het mediterrane klimaat.  Het Lagmeil wijnhuis is in 1930 opgericht, echter sloot het in 1988 de deuren tot het in 1996 door drie vrienden werd opgekocht en deze het met groot succes hebben gerestaureerd.

De wijn wordt gemaakt van de Cabernet Sauvignon en Syrah druiven. Na de oogst gaan de druiven snel het wijnhuis in en hier worden ze opengebroken. Hierna volgt de fermentatie in houten vaten. Als de fermentatie is beëindigt wordt de wijn gerijpt in Franse en Amerikaanse vaten.

Deze wijn is de favoriet uit het pakket van onze sommelier Bart omdat de wijn erg veelzijdig is met een aroma van frambozen, pruimen en witte peper heeft.

Alcohol: 14,5% vol. 

Glas: groot rood wijnglas 

Serveer temperatuur; 12 graden

Recepten bij Langmeil Steadfast Shiraz – Cabernet 2018


Wijn 6: Elio Perrone Moscato d’Asti Sourgal

De dessertwijn en tevens laatste wijn uit het pakket. Het Elio Perrone wijnhuis bestaat uit 13 hectare wijngaarden op de heuvels van Castiglione Tinella in het noord westen van Italie. Naast de moscato heeft het wijnhuis ook de berbera en brachetto druif in de wijngaarden.

De druiven worden vergist in druktanks tot het de gewenste alcohol percentage heeft bereikt. Hierna stopt de gisting door het te koelen naar 0 graden Celcius waarna er een strenge filtratie plaatsvindt. Onder druk wordt de moscato gebotteld waardoor de wijn licht mousserend blijft.

De wijn is favoriet bij Jorik, hij omschrijft het als een milde en aangename dessertwijn met de smaak van appel en abrikoos.

Leuk feitje:

In Italië stap je niet zomaar uit het familiebedrijf. Stefano Perrone was Italiaans motorcrosskampioen, maar ging na het kampioenschap snel weer terug naar het familie wijnhuis om daar aan de slag te gaan.

Alcohol: 13% vol. 

Glas: iets fris wit 

Serveer temperatuur; 6 tot 8 graden

Recepten bij Elio Perrone Moscato d’Asti Sourgal