Witte stoofpeertjes Tarte Tatin

Dessert

Wijn: P.M.C. Beerenauslese 2018

Ingrediënten (4 pers.)

1kg stoofpeertjes
1 fles aromatische droge witte wijn (huiswijn)
½ sinaasappel
Sap van 1 citroen
Gember
100 gr. Rietsuiker
1 vanille stokje
2 stokjes kaneel
1 steranijs
2 kruidnagel
1 tl kurkuma
1 rol bladerdeeg
150 gr. Ongezouten roomboter
250 gr. Fijne kristalsuiker
Handje geroosterde amandelen
Snufje zeezout
Ei
Roomijs

Benodigdheden
Ronde ovenschaal 27 diameter
Grote pan

Bereidingswijze
1. Schil de stoofpeertjes
2. Giet de wijn in een pan en voeg de stoofpeertjes toe. Voeg vervolgens de halve sinaasappel, het sap van het van de citroen, twee stukjes gember, de rietsuiker, het vanille stokje, de stokjes kaneel het steranijs en de kruidnagel toe. Kook de stoofpeertjes 45 minuten tot een uur tot ze bijna gaar zijn.
3. Koel de stoofpeertjes af, verwijder het klokhuis en snij deze in partjes van 1 centimeter dik.
4. Vet de ronde ovenschaal goed in met de roomboter
5. Verwarm de oven op 220 graden
6. Haal de bladerdeeg uit de koeling
7. Verdeel de resterende boter over de bodem van een pan, strooi de suiker over de boter en leg de peren partjes hierin.
8. Zet op middel hoog vuur en laat de suiker karamelliseren gedurende 10 tot 15 minuten tot deze mooi goudbruin worden. Let op: karamel is erg heet.
9. Voeg de amandelen toe en giet dit geheel in de ovenschaal
10. Overdek dit mengsel daarna met het bladerdeeg en snijd de overtollige randen weg.
11. Smeer het eigeel lichtjes over het bladergeel
12. Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg.
13. Zet de ovenschotel in de over voor 30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Per oven kan de duur soms verschillen.
14. Haal de vorm uit de oven en neem een plat bord of schaal die groter is dan de vorm en draai in één beweging de tarte tartin met de peren naar 15. boven komt te liggen. Laat het even afkoelen tot de karamel niet meer heet is.
16. Serveer met een romige bol ijs naar keuze, onze aanraders zijn: kaneel, stroopwafels, boerenjongens of pistache.